U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Nieuwe ontwerpen fluisterboot

Nieuwe ontwerpen fluisterboot

Nieuwe ontwerpen fluisterboot

Vier studenten jacht- en scheepsbouw van maritieme techniek (ROC Friese Poort, Sneek) hebben na de zomervakantie een doorstart gemaakt met het al lopende project over een fluisterboot in opdracht van de Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild. Twee studenten van de eerdere groep zijn met andere projecten bezig gegaan, en het team is versterkt met twee nieuwe studenten.

De fluisterboot zal geschikt gemaakt worden voor de nieuwe vaarroute tussen de Grutte Wielen en de Swemmer. Fluisterboten zijn een duurzame (namelijk elektrische) vervanging voor het motorbootjesverhuur in het Bûtenfjild. Bestaande fluisterboten zijn echter vaak instabiel en missen comfort, dus is aan de studenten de opdracht gegeven om met een nieuw type fluisterboot te komen die deze kwaliteiten wel bezit. Het is belangrijk dat bij het ontwerp van de boot met een aantal aspecten rekening gehouden wordt. Zo is de doorvaarhoogte op de route slechts 1.40 en mag de boot slechts 2.20 breed zijn. Er moet echter wel genoeg ruimte zijn om comfortabel te varen en om mensen met een handicap mee te kunnen nemen. Er moeten daarom allerlei keuzes gemaakt worden. Dinsdag 15 september hebben de studenten nieuwe ontwerpen gepresenteerd aan de opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever en de docenten is doorgesproken over de verschillende mogelijkheden. Op 13 oktober zullen de studenten een verder uitgewerkte versie presenteren aan de opdrachtgever.

Nieuwe technieken
Voor de voorstuwing is gekeken naar de TORQUE-JET. Dit is een volledig elektrische motor die zeer stil en trillingvrij is, waarbij de schroef niet door een as wordt aangedreven. Het bedrijf De Stille Boot in Heeg heeft deze motoren al in gebruik, en de studenten gaan begin oktober bij dit bedrijf langs om met hen door te spreken over de voor en nadelen van deze elektrische motor.

Foto: website Wetterwâlden Bûtenfjild