U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Eerste project Waddencampus

Eerste project Waddencampus

Eerste project Waddencampus

Op 6 mei kregen 71 studenten van Van Hall Larenstein op de boot naar Ameland een onderzoeksvraag voorgelegd: hoe kan Ameland het aantal toeristen laten groeien.Sjon de Haan, beleidsmedewerker van de gemeente Ameland en de heer Propsperi, directeur van de VVV Ameland praatten de studenten in.
In het gemeentehuis in Ballum zijn de studenten in vijf groepen uiteen gegaan om verschillende aspecten van de onderzoeksvraag uit te werken, zoals 'hoe trek je toeristen het hele jaar rond’, ‘hoe kun je het hoofdseizoen verlengen’, ‘hoe trek je toeristen in het voor- en naseizoen’ en ‘hoe zorg je voor meer toeristen buiten de schoolvakanties om’. De studenten hebben gebrainstormd over deze vragen en daarna hebben ze drie ideeën uitgewerkt: het eerste op korte termijn haalbaar, het tweede wel haalbaar maar dan moet er nog wel wat water door de Waddenzee en de derde niet haalbaar maar wel inspirerend. De verschillende achtergronden van de studenten en hun frisse blik op dit onderwerp zorgden voor veel verschillende ideeën.
In de categorie ‘inspiratie’ kwam het voorstel voor een monorail over het eiland, en een tunnel van Holwerd naar Ameland. Ideeën die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld Waddenhoppen: twee dagen per eiland, steeds met ander vervoermiddel, en een Elfstedenkruisje als prijs. Of een Ameland all inclusive: gehaald en gebracht worden door een watertaxi, naar een wellnescentrum, geheel verzorgd.
Studenten hebben met een frisse blik naar de onderzoeksvraag gekeken en zijn met nieuwe ideeen en bruikbare adviezen gekomen om verder uit te werken.

Op 1 april 2014 is er een contract getekend met de gemeente Ameland voor de oprichting van de Waddencampus. De Waddencampus is een dependance van de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân en is gericht op praktijkgericht en toegepast onderzoek – met de eilanders en voor de eilanders. Dit eilandbezoek was het eerste project in het kader van de Waddencampus. Binnenkort volgen nog een aantal kleinere opstartprojecten, zoals een onderzoek van een aantal studenten van Wageningen Universiteit naar de mogelijkheden rondom duurzaamheid.