U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Friese Poort bezig met ontwerpen van overtoom en FLUUSTR-boat

Friese Poort bezig met ontwerpen van overtoom en FLUUSTR-boat

Overtoom of overhaal
Studenten Civiele Techniek van de NHL zijn bezig geweest met het ontwerpen van verschillende varianten voor een overtoom of overhaal in opdracht van stichting Wetterwâlden Bûtefjild. Een overtoom is een apparaat waarmee boten over het land naar een andere waterloop getrokken worden. Een overtoom bestond vaak uit een helling met daarop balken die met vet ingesmeerd waren. Met behulp van een takel, opgehangen boven het hoogste punt van de overtoom, werd het schip uit het water getrokken en over de balken naar een ander water verplaatst. Het fenomeen is bijna verdwenen in Nederland, maar Wetterwâlden Bûtefjild wil deze installatie weer inzetten om hun regio beter bereikbaar te maken voor fluiterboten en kano's. Een installatie gebaseerd op het oude idee, maar in een nieuw jasje.

Friese Poort
Vanaf januari 2015 zijn twee derdejaars studenten Infratechniek van ROC Friese Poort uit Drachten bezig met het verder uitwerken van een aantal varianten voor de overtoom. Een eerste locatie voor de overtoom is bekend. Er komt heel wat kijken bij het ontwerpen: welke variant werkt het beste, welke boten moeten er gebruik van maken, wat doe je met een buitenboordmotor, worden de boten niet beschadigd? De opdrachtgever gaat nu een kueze maken voor een bepaalde variant. Na de zomer hopen de twee studenten samen met een aannemer het bestek en de begroting op te gaan maken. Daarna zal, met behulp van studenten, de overtoom gebouwd gaan worden.

Fluisterboot
Vier studenten jacht- en scheepsbouw van maritieme techniek (ROC Friese Poort, Sneek) zijn aan de slag gegaan met een eerste ontwerp voor een nieuw type fluisterboot, de FLUUSTR-boat. De opnieuw vaarbaar te maken vaarroute van de Grutte Wielen naar de Swemmer zal geschikt gemaakt worden voor Electric Only. De huidige fluisterboten echter zijn instabiel en hebben weinig comfort. De studenten hebben daarom in opdracht van Wetterwâlden Bûtenfjild een eerste onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een stabieler en comfortabel soort fluisterboot. Ze hebben hierover een presentatie gegeven voor de opdrachtgever. Na de zomer zullen de studenten het ontwerp verder gaan ontwikkelen. Er zal uiteindelijk een ontwerp uitgewerkt worden en mogelijk middels een leerwerkproject een varend prototype gebouwd worden.