U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Innovatief en kleinschalig mbo moet meer vaktalenten opleiden

Innovatief en kleinschalig mbo moet meer vaktalenten opleiden

Innovatief en kleinschalig mbo moet meer vaktalenten opleiden

Mbo-instellingen gaan innovatiever, kleinschaliger en meer op de regio georganiseerd onderwijs aanbieden, zodat meer jongeren met overtuiging kiezen voor een beroepsopleiding. Kortere en intensievere leerroutes, zoals nieuwe vakmanschapsroutes en beroepsroutes moeten studenten meer gaan uitdagen en hen beter voorbereiden op wat de regionale arbeidsmarkt vraagt. Getalenteerde jongeren krijgen meer mogelijkheden om hun creativiteit, kennis en vaardigheden en ondernemerschap op hoog niveau te ontwikkelen. Ook komt er extra geld voor meer samenwerking met regionale bedrijven en krijgen scholen meer ruimte om het onderwijs vorm te geven met bedrijven in de regio. Met deze maatregelen wil minister Jet Bussemaker (Onderwijs) het mbo-onderwijs innovatiever, uitdagender en herkenbaarder maken voor zowel studenten, ouders als voor het regionaal bedrijfsleven.

De samenleving en economie veranderen in een steeds hoger tempo. Dat vraagt om beroepsonderwijs dat jongeren voldoende vakkennis meegeeft, maar hen ook opleidt om goed om te gaan met een veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt. Minister Bussemaker pleit voor meer aandacht en waardering voor praktische vaardigheden en capaciteiten van jongeren in het hele onderwijs. Daarnaast wil de bewindsvrouw regionale initiatieven van beroepsonderwijs en bedrijfsleven meer ruimte geven. Mbo-colleges moeten herkenbaar zijn voor studenten en bedrijven en krijgen meer ruimte voor eigen initiatieven, zodat ze beter kunnen inspelen op regionale arbeidsmarktontwikkelingen.

Om mbo-studenten meer te laten werken met moderne materialen en technieken op school stelt Bussemaker extra geld beschikbaar. Samen met een investering van het bedrijfsleven komt daarmee € 300 miljoen beschikbaar voor innovatiever beroepsonderwijs dat studenten beter voorbereidt op de toekomstige praktijk.

Bron: Rijksoverheid

Volledige artikel: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/06/02/innovatief-en-kleinschalig-mbo-moet-meer-vaktalenten-opleiden.html