U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Onderzoek gestart naar Koploperproject

Onderzoek gestart naar Koploperproject

Onderzoek gestart naar Koploperproject

Via de gemeente Achtkarspelen is bij de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân een opdracht binnengekomen voor onderzoek naar de verbetering van duurzaam ondernemen bij kleine bedrijven. In de gemeente Achtkarspelen zijn in de afgelopen jaren meerdere Koploperprojecten gedaan om mkb’ers te helpen om in één jaar duurzamer te gaan ondernemen. Inmiddels hebben hieraan vijftien bedrijven in Achtkarspelen meegedaan. Tijdens deze projecten viel het op dat kleine bedrijven vaak meer moeite hebben met duurzaam ondernemen waar grotere bedrijven hier een stuk gemakkelijker mee om gaan.

Onderzoek
De gemeente Achtkarspelen wil graag weten hoe het duurzaam ondernemen bij deze kleine bedrijven goed van de grond kan komen. De Kenniswerkplaats heeft aan deze kennisvraag een student Milieukunde van Van Hall Larenstein gekoppeld. In maart 2014 is Eelke Rijpstra begonnen met zijn afstudeeronderzoek rondom dit thema. Eind augustus hoopt Eelke dit onderzoek af te ronden. Eelke doet onderzoek naar de oorzaken waarom kleine ondernemers hier moeite mee hebben en wat de gemeente kan doen om ze goed op weg te helpen.

Koploperproject
Het Koploperproject helpt mkb’ers om op een doelgerichte en effectieve manier in één jaar duurzamer te ondernemen. Binnen het project worden bedrijven doorgelicht op duurzaamheid. Nieuwe kansen, verbetermogelijkheden en risico’s worden in kaart gebracht. Per gemeente wordt een Koplopergroep gevormd van vijf tot vijftien bedrijven die samen aan de slag gaan. Het project duurt ongeveer een jaar.