U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Teeltbedden lisdodde aangelegd door studenten

Teeltbedden lisdodde aangelegd door studenten

Teeltbedden lisdodde aangelegd door studenten

Wat zijn de ideale groei-omstandigheden van lisdodde (Typha latifolia), hoe doen ze het op vernatte veenbodems, wat komt er kijken bij de aanleg van teeltbedden, wat zijn de meest efficiënte oogstmethoden, en welke producten die je kunt maken van lisdodde zijn interessant voor de regio? Dit zijn een aantal van de vragen waar het programma Better Wetter antwoord op wil hebben.

Vier studenten MBO Life Sciences Watermanagement en Milieu zijn onder leiding van een medewerker van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga en een docent van de opleiding afgelopen week bezig geweest met het aanleggen van teeltbedden lisdodde, die gebruikt kunnen gaan worden om te experimenteren en antwoorden te krijgen op bovenstaande vragen. De teeltbedden liggen in het Bûtefjild, een gebied ten noordwesten van Veenwouden, op het land van boer Romke Kinderman. De lisdoddestekken zijn door de studenten zelf uit de omgeving gehaald.

Naast het aanleggen van de teeltbedden, gaan de studenten ook metingen verrichten in lisdodde-groeiplaatsen in de een ruime straal om de teeltbedden heen, om zo te achterhalen wat de groeiomstandigheden zijn van lisdodde. Wietze Wybrandi, één van de studenten geeft als reactie op het werk dat ze hebben gedaan: "We hebben leuke dagen gehad, met mooi weer. We kijken uit naar het inventariseren van de groeiomstandigheden van lisdodde".

Het onderzoek van de studenten is een essentiele vervolgstap in fase 1 van Better Wetter. De studenten ronden hun onderzoek eind juni af met een Proeve van Bekwaamheid.