U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Studenten laten zich adviseren door bewoners Noordoost Fryslân

Studenten laten zich adviseren door bewoners Noordoost Fryslân

Studenten laten zich adviseren door bewoners Noordoost Fryslân

Is er draagvlak voor duurzame energie? Met deze vraag zijn drie groepen studenten aan de slag gegaan in opdracht van een drietal opdrachtgevers: energiecoöperatie in Harkema, de gemeente Kollumerland c.a. en de energiecoöperatie in Westergeest. Alle drie de organisaties willen in hun dorp of in hun gemeente meer doen met duurzame energie (toegespitst op zonne-energie), en willen weten hoe de inwoners daarover denken en of ze willen daarin zouden willen participeren. In nauwe samenwerking met de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân worden de vragen van de opdrachtgevers nu door studenten van hogeschool Van Hall Larenstein onderzocht.

De studenten Toegepaste Aardrijkskunde zijn begin februari begonnen aan de module waarin ze rond het thema duurzame energie advies moeten geven aan een opdrachtgever. Centraal in hun advies moet staan wat inwoners vinden. Belangrijk onderdeel van het onderzoek dat de studenten doen, is dan ook een enquête en een sessie met bewoners om te peilen wat inwoners vinden en willen. De enquetes zijn reeds uitgezet en weer opgehaald. En gisteravond hebben studenten op drie plekken een sessie met de inwoners gehouden.

In de sessie met bewoners voor de gemeente Kollumerland c.a. waren speciaal bedrijven, verenigingen, scholen en dergelijke uitgenodigd, om met hen het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden van zonnepanelen op (grotere) maatschappelijke gebouwen. Daarnaast werd ook hun mening gevraagd over mogelijke locaties voor een zonneweide. In drie groepen werden de inwoners gevraagd om de studenten advies te geven rondom de thema's kansrijke locaties', 'hoe kun je draagvlak vergroten' en 'wat komt er kijken bij het plaatsen van zonnepanelen'. Studenten en opdrachtgever kijken tevreden terug op de avond. De aanwezigen hebben actief en positief meegedacht, en hebben de studenten goede input gegeven voor het advies aan de gemeente.

In de week van 11 tot en met 15 april presenteren de groepen studenten hun resultaten aan de opdrachtgever en andere belangstellenden. Daarmee ronden ze deze module af, en is het aan de opdrachtgevers om met het advies verder te gaan.