U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Studenten leren innoveren

Studenten leren innoveren

Studenten leren innoveren

Studenten Melkveehouderij en Akkerbouw van Hogeschool Van Hall Larenstein volgen in hun eerste jaar de module Leren Innoveren. Om ook praktijkervaring op te doen, worden de studenten één dag aan het werk gezet om innovatie ideeën te bedenken voor een echte opdrachtgever. Via de Kenniswerkplaats zijn deze 60 studenten op dinsdag 12 mei aan de slag gegaan met het programma Better Wetter. Dit programma zoekt naar (nieuwe) economische dragers voor (zeer) natte gebieden. Het Bûtenfjild, tussen Veenwouden en Ryptsjerk, is het proefgebied voor Better Wetter.

Regio
's Ochtends was een ruime vertegenwoordiging vanuit de regio aanwezig om de studenten in te praten over Better Wetter en de verschillende belangen die betrokken partijen bij dit programma hebben. Zij fungeerden als opdrachtgevers. Het waren: Wim Oosterhuis van de gemeente Dantumadiel, Mathilde Hommes van Dorpsbelang Veenwouden e.o., Oege Hiddema van de organisatie Wetterwâlden Bûtenfjild en Romke Kinderman, (water)boer in het Bûtenfjild. Na de presentaties van deze personen, werden de studenten aan het werk gezet met de volgende vragen:
- welke mogelijkheden zijn er op het gebied van nieuwe economische dragers in een natte omgeving?
- Hoe kan een dergelijke ontwikkeling bijdragen aan de leefbaarheid van de dorpen?

Presentaties
Aan het einde van de middag hebben de studenten in zeven groepen hun ideeën gepresenteerd aan de docenten en de opdrachtgevers. De ideeën waren onderverdeeld in 'direct uitvoerbaar', 'later uit te voeren' en 'voor de toekomst'. De ideeën voor de toekomst waren over het algemeen de meest innovatieve. De opdrachtgevers hebben met veel plezier geluisterd en werden getriggerd om met andere ogen naar hun eigen omgeving te kijken. Een paar van de meer spraakmakende ideeën zijn:
- 'groene' ouderenzorg en opleidingsinstituut zorg in Veenwouden
- waterbuffelmelkerij
- wild kamperen in het Bûtenfjild
- maak van het Bûtenfjild het nieuwe Gooi
- maak een park-app met daarin alle routes, horeca-informatie, mogelijkheid tot reserveren van kano's, fietsen e.d.
- het hele gebied afgraven zodat alle dertien omringende dorpen aan het water komen te liggen
De opdrachtgevers zijn enthousiast en met nieuwe ideeën voor hun regio weer naar huis gegaan.