U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Studenten presenteren mooie ideeën Holwerd aan Zee

Studenten presenteren mooie ideeën Holwerd aan Zee

Studenten presenteren mooie ideeën Holwerd aan Zee

Van 11 tot en met 17 april is een groep van achttien studenten van hogeschool NHL aan de slag gegaan met een opdracht voor Holwerd aan Zee. De studenten uit Finland, Rusland en Nederland waren bij elkaar in het kader van NEPTUNE, een internationaal netwerk waarbinnen studenten projectmatig leren werken met studenten van verschillende nationaliteiten en opleidingen. Na een bezoek aan Ameland op zaterdag en Holwerd aan Zee op zondag, zijn de studenten aan de slag gegaan met de vraag hoe volgens hen Holwerd eruit moet komen te zien als de plannen van Holwerd aan Zee doorgaan, waarbij ze rekening moesten houden met een duurzame invulling en het verbeteren van de leefbaarheid van Holwerd. Deze innovatieve en creatieve plannen zijn aan het einde van de week gepresenteerd aan de opdrachtgever en een jury van mensen uit de regio.

Leuke ideeën, prima presentaties!
De studenten zijn in zes groepen van drie studenten, uit ieder land één, aan de slag gegaan. Zowel de jury als de opdrachtgever waren enthousiast over de ideeën die zijn aangedragen. De jury vatte het zo samen: veel mooie en creatieve ideeën met kansen voor de leefbaarheid van de Holwerd. En veel input voor de opdrachtgever. Jan Zijlstra, aanwezig namens Holwerd aan Zee, ze het zo: "Ik heb vanmiddag hele leuke ideeën gehoord en prima presentaties gezien. Ik heb me goed vermaakt!" De jury bestond uit Albert van der Ploeg (wethouder Dongeradeel), Anja Haga (gedeputeerde Christen Unie provincie Fryslân), Klaas Deen (secretaris Waddenacademie) en Arjen Berkhuysen (directeur Waddenvereniging).

Winnaar
Groep 1 met het plan 'Back to the sea' heeft van de jury de eerste prijs gekregen. Hun ontwerp bestaat onder andere uit het inzetten van generators op plekken waar een overflow komt, een dijk-bed-and-breakfast, zonnepalen op de dijk, drijvende vakantiewoningen, een glazen onderwater-museum, stranden aan het te realiseren meer, getijdenturbines, blue energy en lokaal (zilt) voedsel telen. Kortom, een ontwerp dat esthetisch is, duurzaam, bijdraagt aan de lokale economie, toerisme bevordert, landschappelijk inpasbaar en koppeling maakt met het UNESCO World Heritage de Waddenzee.

Onder het project (afgerond) staat de presentatie van deze groep, evenals die van de andere vijf groepen. Kort een aantal spannende ideeën uit de andere groepen:
- ouderwetse overtoom over de oude dijk als toeristische trekker
- vakantiewoningen op terpen
- maak van Holwerd een eiland met stranden er omheen
- maak het van het Holwerd-aan-Zee-meer een waar watersport-paradijs
- zorg voor een zichtlijn van Holwerd naar de Waddenzee
- maak in het Holwerd-aan-Zee-meer een eiland waar je bijvoorbeeld festivals kunt organiseren
- open een opleiding in Holwerd zodat meer jongeren naar het dorp komen