U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Studenten ronden onderzoek naar Vital Wetlands af
Studenten ronden onderzoek naar Vital Wetlands af

Studenten ronden onderzoek naar Vital Wetlands af

Studenten ronden onderzoek naar Vital Wetlands af

Voor de opleiding milieukunde Van Hall Larenstein is door een groep vierdejaars studenten een jaar lang onderzoek gedaan naar de huidige vitaliteit van de wetlands binnen de Friese boezem. De opdrachtgever is Altenburg & Wymenga, een ecologisch onderzoek- en adviesbureau. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het programma Better Wetter dat op initiatief van Altenburg & Wymenga en de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân is ontwikkeld.

In de Friese boezem is er vanwege allerlei ontwikkelingen steeds minder plek voor wetlands. De studenten hebben daarom onderzoek gedaan naar sleutelfactoren voor een vitaal wetland: welke factoren zijn doorslaggevend voor het vitaal functioneren van een wetland? Daarnaast hebben de studenten twee fictieve wetlands beschreven die de ideale wetlands vertegenwoordigen in de Friese boezem. Deze wetlands dienen als referentiegebied waartegen de stand van zaken van huidige wetlands afgezet kunnen worden. De sleutelfactoren van deze fictieve wetlands zijn in een refentietabel gezet.

De studenten hebben een tool ontwikkeld om een te ontwikkelen wetland te testen op de stand van zaken rondom de sleutelfactoren. Ze hebben daarvoor een website ontwikkeld waar beheerders de gegevens van hun wetland kunnen invullen. Deze gegevens worden vergeleken met de sleutelfactoren van de fictieve wetlands. Door vergelijking wordt in één oogopslag duidelijk welke sleutelfactoren (extra) aandacht behoeven. De aanvragers krijgen dit advies daarna toegestuurd.