U bent hier:  Home  >  Projecten  >  Onderzoek naar Healthy Ageing in Noordoost Fryslân

Onderzoek naar Healthy Ageing in Noordoost Fryslân

Onderzoek naar Healthy Ageing in Noordoost Fryslân

De Nederlander wordt gemiddeld steeds ouder. Maar een stijgende levensverwachting betekent niet automatisch ook méér gezonde levensjaren. Healthy Ageing gaat over gezond en actief ouder worden. Dat begint al bij de conceptie: ouders die hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico’s en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig.

Een groep van vijf studenten van Wageningen UR is op 1 september 2014 gestart met een verkenning naar een agenda en een programma over hoe Healthy Ageing de komende jaren in Noordoost Fryslân geïmplementeerd kan worden. Deze studenten zitten in de laatste fase van hun opleiding en volgen het vak Academic Consultancy Training (ACT). De studenten komen uit de volgende opleidingen: plant- en dierwetenschappen, biologie, maatschappijwetenschappen, omgevingswetenschappen en voeding-en gezondheidswetenschappen. 

Healthy Ageing is in de Masterclasses die in het voorjaar 2014 in de regio zijn gehouden naar voren gekomen als een thema dat grote waarde voor de regio zou kunnen hebben. De kopgroep ANNO Europa is de opdrachtgever voor dit onderzoek.