U bent hier:  Home  >  Projecten  >  Rustpunt en Ommetje

Rustpunt en Ommetje

Rustpunt en Ommetje

Vanuit het programma Better Wetter wordt er gewerkt aan de realisatie van een Brûsplak. Dit wordt een fysieke plek waar studenten, docenten, experts, organisaties en bewoners elkaar ontmoeten om te werken aan en te leren over projecten van Better Wetter. Rondom de Brûsplak lopen momenteel meerdere studentenprojecten.

Rustpunt
Twee studenten van de opleiding Toegepaste Aardrijkskunde van Hogeschool VHL doen momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om een deel van de Brûsplak in te richten voor recreanten die hier een kopje koffie willen drinken. Dit zogenaamde 'rustpunt' bestaat in andere provincies al langer. Het onderzoek richt zich op de (on)mogelijkheden van het fenomeen ‘rustpunt’ voor de Brûsplak. Ze hopen hun onderzoek aan het einde van 2015 afgerond te hebben.

Ommetje Veenwouden
Drie andere studenten Toegepaste Aardrijkskunde doen in opdracht van Dorpsbelangen Veenwouden/Veenwoudsterwal e.o. onderzoek naar een ommetje vanuit Veenwouden, onder andere langs de Brûsplak. Ze maken eerst een landschapsbiografie, waarbij ze kijken naar de levensloop van een cultuurlandschap. Dit doen ze aan de hand van de bodem, oude kaarten, veldnamen en dergelijke. Aan de hand van deze informatie komen de studenten met een voorstel voor een route. Ze zullen ook kijken naar al bestaande routes, onder andere in overleg met de gemeente Dantumadiel. Dit onderzoek zal begin 2016 afgerond worden.

Afbeelding: Omrop Fryslan, Remco de Vries