U bent hier:  Home  >  Actueel  >  Nieuws  >  Studenten presenteren verrassende ontwerpen voor Holwerd aan Zee

Studenten presenteren verrassende ontwerpen voor Holwerd aan Zee

Studenten presenteren verrassende ontwerpen voor Holwerd aan Zee

Negen weken lang hebben 17 studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving van hogeschool VHL in Leeuwarden gewerkt aan hun deelontwerpen voor Holwerd aan Zee. Donderdagavond 26 januari 2017 presenteerden zij hun eindresultaten in de MFA van Holwerd. Voor deze presentatie waren de opdrachtgever Stichting Holwerd aan Zee, docenten en bewoners uitgenodigd.

Jan Zijlstra, lid van de projectgroep Holwerd aan zee, opende de avond. Hij bedankte de studenten voor hun enthousiaste inzet en noemde ook de goede samenwerking met de Kenniswerkplaats. Toen was het de beurt aan de studenten. Zij hebben in groepen gewerkt aan een landschapsbiografie en een toekomstvisie voor een van de vier deelgebieden. Vervolgens gingen zij individueel aan het ontwerpen. Dit heeft geleid tot een aantal originele ideeën:

De groep Zeedijk
De studenten hebben gekeken naar hoe de zeedijk weer meer onderdeel van Holwerd kan worden, en hoe de mogelijke dijkdoorbraak gebruikt kan worden voor hun ontwerpen. In hun toekomstvisie schetsen ze een hotel op of naast de zeedijk. De ontwerpen varieerden van een glazen hotel op de dijk, tot een zwevend hotel boven de dijk. Daarnaast zijn parkeerplaatsen, uitzichtpunten, wandelpaden en dergelijke ontworpen.

De groep Westelijk Holwerd
Deze groep heeft gekeken naar de locatie waar de Holwerter Feart het dorp binnenkomt. Hier heeft ooit een stins gestaan. De ontwerpen hebben deze stins weer teruggebracht, in een meer dat daar aangelegd zal worden. Ook hebben ze ervoor gekozen om de grote weg aan de westkant van het dorp te verleggen, zodat deze weg niet als een scheidslijn zal fungeren. Op deze plek komen dan wandel- en fietspaden en een mooie boulevard langs het water.

De groep Noordelijk Holwerd
Deze groep heeft ervoor gekozen om de middeleeuwse zeedijk weer als grens voor de zee te gebruiken. Deze oude zeedijk loopt op de plek waar de noordelijke terp van Holwerd ligt. Hier staat de kerk op. Vroeger was deze terp met de kerk een uit-stekend punt in de zee. Deze groep wil de noordkant van Holwerd weer in zee laten liggen en hier één of twee havens aanleggen.

De groep Terpen
De vaargeul door de dijk zal door een groot meer richting de Holwerter Feart lopen. In het meer zijn twee grote terpen bedacht met vakantiewoningen erop. De terpen zijn door de studenten verschillend ingericht. Opvallend ontwerp is de drijvende terp.

Alle belanghebbende partijen van het gebied zijn partner in het project Holwerd aan Zee. De projectgroep is nu druk bezig met het vinden van financiering, dus wie weet wordt er in de toekomst wel iets gerealiseerd van de plannen van de studenten.